Sunday, April 21, 2013

Mozilla Avalik Litsents (MPL – Mozilla Public Licence)

 
Litsents on loodud Mozilla Foundation poolt, selleks et hallata oma toodete litsentse (nt  Mozilla Application Suite, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird), aga seda saavad kasutada ka teised vaba tarkvara arendajad - nt.  Adobe oma Flex toodete puhul ja  LibreOffice 4.0.
MPL litsentsi iseloomustatakse kui BSD ja GPL litsentside hübriidi, mis püüab lahendada nii äriliste kui ka vabavara tootjate muresid.
Litsentsist on tänaseks väljas versioon 2.0, mille avalikustas Mozilla Märtsis 2012. Oma avalikustamise teates ütles Mozilla, et tegemist on „faili tasemel copyleft“ litsentsiga, eesmärgiga julgustada neid tarkvara arendajaid jagama oma uuendusi-parendusi jmt, mida nad on teinud MPL litsentsiga koodi, samal ajal lubades ka teha selliseid projekte, mis ühendavad MPL-litsentsiga koodi mõne teise litsentsiga kaetud koodiga (olgu siis vaba või äriline).
Mida tähendab faili tasemel copyleft? MPL lubab peidetud lähtekoodiga faile segada teiste litsentsi tüüpidega. Kuid need failid, mis on litsentseeritud MPL-ga peavad jääma avatud lähtekoodiga failideks.
MPL 2.0 on ühilduv nii Apache kui ka GPL litsentsiga. Varasem versioon GPL litsentsiga ei ühildunud.
Mõned viited:

No comments:

Post a Comment