Monday, May 6, 2013


Vabade tarkvarade võrdlus


Täna proovin võrrelda kahte vaba tarkvara projekti arenduse seisukohast. Valisin ühiseks teemaks emailinduse. Ja võrdlema asun thunderbird’i ja squirrelmail’i, kuna mõlemaga on kunagi olnud põgus kokkupuude.

Alustades Thunderbirdiga, siis tegemist on erinevatele platvormidele sobiva emaili, uudiste ja vestlemise klientlahendusega, mis on arendatud Mozilla Foundation poolt. Algselt arendas seda  Mozilla juures toimiv arendusmeeskond, kuid alates 2012 aasta juulist teatati, et igasuguste lisafeatuuride ja vidinate arendamine on edaspidi Mozilla kommuuni huvides ja kätes ning Mozilla tegeleb vaid turva- ja hooldusreliisidega.  Tegemist on avatud lähtekoodiga tootega, millele saab kirjutada nö laiendusi. Neid on rakendusele üle tuhande kui uskuda https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/extensions/ lehte:)

Squirrelmail pakub lisaks veebikliendile ka IMAP Proxy serverit.  Algselt oli squirrelmail mõeldud olema maksimaalselt lihtsa installatsiooniga nii serveri  kui ka kliendipoolel,  ilma igasuguste koormavate lisavidinate jmt-ta. Tänaseks on see lahendus väga populaarne ja lisafunktsioonide arendamine toimub läbi pluginate, mida on wikipedia sõnutsi juba üle 226 (http://squirrelmail.org/plugins.php) .

Seega arenduse seisukohast on tegemist sarnaste rakendustega, kuhu saab nii koodile ligi kui ka kirjutada ise puginaid, laiendusi.

No comments:

Post a Comment